Aquesta web té un suport limitat pel teu navagedor. Et recomanem que canviis a Edge, Chrome, Safari o Firefox.

Anells d'or blanc o de platí, quina és la millor opció?

Índex de Contingut

¿Què és un anell de platí? 
Anells de platí: pros
Anells de platí: contres
Què és un anell d’or blanc?
Anells d’or blanc: pros
Anells d’or blanc: contres 
En resum, quina és la millor opció per a demanar matrimoni?
 
 
 
Potser no has sentit parlar encara dels anells de platí. T’imagines que són similars als d'or blanc, però no saps quina és la diferència, com estan fets o si uns són millors que els altres.
 
A més, moltes persones solen associar platí a plata però és un error, el platí i la plata són dos metalls nobles diferents.  
 

Intentarem resoldre’t els principals dubtes i qüestions sobre els anells de platí, ja que val la pena tenir-los en compte, sobretot alhora d’escollir els anells de compromís i les aliances de casament.

  

 

¿Què és un anell de platí? 

El platí és un dels metalls més nobles, juntament amb l’or, la plata o el pal·ladi. Però d’entre tots, és el que gaudeix de més prestigi, és el més exclusiu i alhora el més laboriós de treballar

De fet, el platí és més rar de trobar en la natura que d’altres metalls (en proporció, es troba 15 vegades menys que l’or i 100 vegades menys que la plata).

 

 

     Aliatge dels anells de platí i d’or blanc

Els anells de platí són de més puresa que els d’or i això és degut al seu aliatge

Els aliatges es realitzen perquè l’or i el platí necessiten d’altres metalls per a aportar-los duresa, mal·leabilitat i color, i així poden ser treballats en joieria.

Per exemple, en el cas del nostre or blanc: barregem l’or pur (76%) amb pal·ladi (10%), plata (9%) i coure (5%). 

D’altra banda, en els anells de platí requerim d’un 95-96% de metall pur i només d’un 4-5% de coure, per aportar-hi duresa.

  
 

Els anells de platí són els més puros en el seu aliatge, només necessiten coure per a ser més resistents.

 

Anells de platí: pros

 

Els anells de platí pesen més

El platí és un metall més dens que l’or, la plata o el pal·ladi. 

Perquè tinguis una idea, el mateix anell de compromís pot pesar 4 grams en or blanc i, en canvi, 6 grams en platí. Aquest és un dels motius pel qual les joies de platí tenen un preu més elevat. 

Al seu favor, la seva major densitat i pes li dóna més presència, valor i resistència a la peça, ideal per a aquelles joies que han de perdurar en el temps i que són més especials, com els anells de compromís o les aliances de casament

Els anells de platí no necessiten bany de rodi

Els anells de platí ja gaudeixen d’un color blanc intens i no necessiten del bany de rodi que es realitza en tots els anells d’or blanc per a potenciar la seva lluentor.   

El platí és hipoal·lergogen

Hi ha persones que són al·lèrgiques a alguns aliatges d’or i fins i, tot, a l’or mateix. Has de saber que el platí és 100% segur i no produeix al·lèrgies.

 

Anells de platí: contres

Els anells de platí són més preuats

Els anells de platí són més valuosos per dos motius:

Temps i acabats

El platí és un metall molt tou i que es ratlla amb facilitat, per la qual cosa és més laboriós de treballar i es requereixen d’un major nombre de passos als que serien necessaris en el cas de l’or. 

Així, el temps dedicat a crear un anell de platí pot arribar a triplicar el de l’or.

Però, una vegada polit i finalitzat, els anells de platí tendeixen a conservar la lluentor obtinguda en el temps.

Punt de fusió

El punt de fusió del platí és de 1768º (el de l’or és de 1064º), per tant, fan falta forns molt potents per a poder-lo fondre i treballar les joies, a més de requerir-se més ofici i experiència.

 

Jordi Rosich fon platí i or d’aliatge propi al taller de Roosik & Co a Girona. 

 

¿Què és un anell d’or blanc? 

Sabies que aquest tipus d’or es va crear per a imitar al platí? Això es deu al fet que en els seus orígens el platí no era accessible per a tothom.

L’or blanc és en realitat un aliatge d’or pur i altres metalls (pal·ladi, coure i plata) que li aporten color i duresa.

Aquí pots veure el nostre aliatge de l’or blanc:

  

L’or pur necessita pal·ladi i plata per obtenir la blancor i la mal·leabilitat. El coure li aporta duresa i resistència.

A més, l’or blanc necessita d’un bany de rodi que el recobreixi. Així, s’afegeix un acabat més blanc i brillant a l’aliatge que tendeix a ser d’un to més apagat o grisós.

 

Anells d’or blanc: pros

L’or blanc és menys laboriós que el platí

El temps que es requereix per a fondre l’or blanc així com per a treballar-ho és tres vegades inferior al del platí, per això l’or sol presentar un preu menor comparat amb el platí.

L’or blanc és tot un clàssic

L’or blanc és el metall més popular, sobretot per als anells de compromís i les aliances. El seu aspecte és molt bell, brillant i posseeix el mateix color que el platí. A nivell visual no hi ha diferència entre els dos.

L’or blanc gaudeix de més varietat de dissenys i models

Aquest tipus d’or és més fàcil de treballar que el platí, d’aquesta manera poden crear-se dissenys de joies complexos i amb tota mena de detalls.

L’or blanc de Roosik & Co és hipoal·lergogen

En el nostre aliatge no usem níquel, així que podem garantir-te que el nostre or blanc no produeix al·lèrgies.

Només has de preocupar-te si ets al·lèrgic a l’or pur o al rodi (un 1% de la població ho és), en aquest cas la teva opció és el platí. 

Anells d’or blanc: contres

L’or blanc perd lluentor amb el temps

El bany de rodi és una capa de metall d’unes 20 micres que cobreix l’anell d’or blanc. Depèn de l’ús de la joia, el bany té una durada aproximada d’un any o any i mig. Amb el temps el rodi va desapareixent i apareix el color de l’aliatge.

En el nostre cas, les joies d’or blanc no es veuen grogues quan se’n va el bany de rodi, ja que en l’aliatge de l’or blanc utilitzem pal·ladi. Es tracta d’un metall noble molt apreciat en joieria i que aporta molta blancor a la peça. D’aquesta manera, quan desapareix l’efecte “alta lluentor” del rodi, la joia no es veu groga sinó d’un blanc-gris agradable a la vista. 

De totes maneres, aquest és un aspecte a valorar si el canvi de color pot molestar-te.

L’or blanc requereix de major manteniment

Sí, ja sigui perquè la peça ha sofert un cop, una ratllada o ha perdut l’efecte lluent del rodi amb el temps… la joia necessita de manteniment. El període ideal per a realitzar les revisions sol ser als dos anys de la compra o de l’últim manteniment.

 

  
 

 

Anells d’or blanc o de platí, quina és la millor opció? 

Ara que ja sabem què és l’or blanc i el platí, i els pros i els contres de cada metall, tens més informació al teu favor per a poder valorar quin anell s’ajusta més a les teves necessitats. 

Les dues són excel·lents opcions, només has de valorar quins aspectes són indispensables per a tu en el moment de l’elecció i posar-los en valor en la línia del temps. 

Pensa que són joies per a tota la vida, i han de ser fidels a tu dintre de deu, vint o trenta anys.

 

El millor dels anells de platí?

La seva exclusivitat, puresa, valor i lluentor. Requereix de poc manteniment i no produeix al·lèrgies. Ideal per a joies que han de romandre perfectes tota la vida o d’ús diari com els anells de compromís i les aliances.

 

El millor dels anells d’or blanc?

El preu, la gran varietat de dissenys i la seva bellesa i atemporalitat. A nivell visual no es diferencia dels anells de platí i el nostre aliatge tampoc produeix al·lèrgies (excepte al·lèrgics al rodi). Ideal per a tota mena de joies.

 

Consulta el quadre:

  

 

Esperem que aquesta comparativa entre els anells d’or blanc i els de platí t’hagin ajudat. Escriu-nos si encara tens dubtes

Mentrestant, aquí hi trobaràs inspiració i idees sobre diferents models i dissenys d’anells en or i platí.

VEURE ANELLS DE DISSENY EN OR BLANC I PLATÍ

Fins aviat!

 

 

Contact us

Optional:

Roosik & Co

Necessites assessorament? Parla amb un expert

X

Cistella

No hi ha més productes disponibles per comprar