“A mi no m’agradaven les joies” ens diu Jordi Rosich amb una sinceritat que esgarrapa el cor només començar l’entrevista.
En Jordi és molt jove, però fa més de vint-i-cinc anys que conviu amb les eines del taller de joieria, els diamants i les pedres més precioses.
Durant aquest temps ha passat de rebutjar l’ofici a estimar-lo amb tota la seva ànima. I és que, a dia d’avui, és el joier i dissenyador de totes les peces de les col·leccions de Roosik & Co, projecte del qual també n’és el fundador. Actualment, compta amb un equip de joiers i clavadors que l’acompanyen a l'hora de fer realitat cadascuna de les peces que imagina.
– Per no agradar-te les joies, ara tens una firma de joieria pròpia!
Jordi Rosich: És cert, quan era petit no em sentia gens unit a la joieria. De fet, me’n volia allunyar perquè era el que em prenia temps per estar amb la meva família. Els meus pares eren joiers i tenien un negoci familiar al que hi dedicaven moltíssimes hores… No els veia mai.
– I…?
Jordi Rosich: Els veia treballar tant que tot i no sentir-me identificat amb el seu projecte volia ajudar-los. I ells també em necessitàven… Primer em van demanar ajuda amb els temes informàtics, perquè tenia molta habilitat amb els ordinadors. I, amb el temps, ja realitzava reparacions i encàrrecs del seu taller. Aprenia ràpid i els aportava idees i solucions… Vaig començar a entendre el món de la joieria amb uns altres ulls.
– I a l'hora d’escollir els estudis, doncs… Informàtica o joieria?
Jordi Rosich: (riu) No, no volia ser joier. Als 17 anys, a l'hora d’escollir la carrera, tenia un dilema molt gran. Sabia que si no estudiava joieria trencaria el cor als meus pares… En aquell moment, optar per ser joier va ser més una acció de compromís i vincle familiar que no pas de vocació.
- "Ser joier va ser més una acció de compromís i vincle familiar que no pas de vocació"
– Les peces de Roosik & Co són molt especials, tenen una personalitat molt marcada. Quan vas començar a desenvolupar aquest estil propi i a tenir la necessitat de crear i dissenyar les teves pròpies joies?
Jordi Rosich: Sempre he estat una persona de dur a terme mil i una coses alhora. Sóc molt curiós i tinc una gran necessitat de crear i de reptar-me a mi mateix.
En acabar els estudis, als 22 anys, vaig adonar-me que tenia més eines i recursos per bolcar tota la creativitat que em bullia dins. Vaig adonar-me que, per primera vegada, sentia una miqueta d’amor cap a la joieria i ella cap a mi. Tenia un nou vehicle per expressar-me.
– Tal com un pintor…
Jordi Rosich: Sí, m’hi sento identificat. Per a mi els diamants i les pedres precioses són com els pinzells d’un artista o com les notes d’un músic. Són les eines que utilitzo per a “composar” les joies.
En el moment de dominar la tècnica, vaig començar a gaudir realment de l’ofici. Aquell va ser l’inici dels primers dissenys i de les peces que ara formen part de les col·leccions de Roosik & Co.
– Quin és el teu procés creatiu, és a dir, com comences a crear una joia?
Jordi Rosich: Sovint, en veure les persones visualitzo de manera instintiva quina joia els pot quedar bé. I amb aquella idea al cap, faig un esbós ràpid sobre el paper, agafo les pedres precioses i els diamants i els col·loco sobre el dibuix, provant diferents combinacions.
A partir d’aquí, trasllado aquest esbós inicial a un programa de disseny 3D que és on perfecciono els detalls i m’asseguro que la joia, a més d’estètica, sigui funcional, còmoda de dur i perdurable en el temps.
– Les dones són les que inspiren la teva joieria?
Jordi Rosich: Sí, sens dubte, i també les pedres precioses i els diamants. Sóc gemmòleg i amant de la natura, així que sento passió per les pedres naturals i tot el que evoquen.
Em passo hores mirant les seves formes i colors… Sé apreciar la seva raresa i el fet que cadascuna sigui tan única al món. Així que, a vegades el meu procés creatiu comença, simplement, amb una gemma. Tinc la necessitat de crear-li una montura d’or a mida, que l’abraci i potenciï la seva bellesa natural i personalitat.
- "A vegades el meu procés creatiu comença, simplement, amb una gemma"
– Les teves joies tenen una essència minimalista…
Jordi Rosich: Qui em coneix sap que sóc molt perfeccionista i un gran defensor del "menys és més". Per això intento que les línies de la peça siguin pures, essencials. Fins i tot les grapes que subjecten les gemmes són la mínima expressió.
– Jordi, què és una joia?
Jordi Rosich: Una joia és molt més que or i pedres precioses, no és luxe. És emoció pura. És amor, art, disseny, tecnologia, creativitat… També són infinites hores de dedicació.
– Què significa Roosik & Co per a tu?
Jordi Rosich: És un projecte d’honestedat i de transparència, amb mi mateix i amb els altres. És un diàleg des del cor.
– Honestedat?
Jordi Rosich: Sí, la gent no acaba d’entendre què és l’honestedat en una joia o en el món de la joieria. Per a mi la joieria és un espai d’expressió artística en comunió amb l’entorn i amb les persones que m’envolten i en formen part.
És per això que controlo tots els processos de creació des que neix una peça fins que la tens a les teves mans. Així puc garantir-te que aquella joia és realment el que et dic que és.
Quan dedico tantes hores a millorar i perfeccionar el disseny, és per honestedat, perquè vull que et vagi com un vestit a mida i que t’hi sentis còmoda i identificada.
Quan decideixo utilitzar or reciclat per evitar extreure’l de les mines, o quan el fonc i en creo l’aliatge jo mateix al taller perquè no hi hagi intermediaris que puguin afegir substàncies nocives en la seva composició i que puguin perjudicar la teva pell… És honestedat.
El fet de treballar amb diamants de les categories de qualitat més altes, que compleixen amb el tractat Kimberley i que provenen de països lliures de conflicte… Honestedat.
No tothom et pot donar aquest nivell d’informació en tot el procés i te la pot certificar.
– Què és el que més t’agrada de la teva feina?
Jordi Rosich: Que no és una feina. Quan em llevo no dic mai “vaig a la feina”, dic “vaig al taller”. El dia que digui vaig a la feina… Potser ja no hi aniré més.
✦ ✦ ✦
En Jordi s’ha convertit en el dissenyador i joier de referència d’aquells que, com ell, valoren les joies per ser més que or i pedres precioses.
També ha rebut el reconeixement professional a la seva trajectòria: el Premi Talent 2019 per part de l’Ajuntament de Girona i el Premi al Millor Comerç 2019 per part de la JORG, el Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya.
Ara fa un any que va rebre aquests guardons. Era pels volts del 3 de novembre… El dia en què se celebra Sant Eloi, el patró dels joiers. Quin ofici tan bell.
Gràcies, Jordi, per la teva honestedat, també en aquesta entrevista.