< Tornar

El millor color del món: Pedres precioses i colors

Les persones que treballem amb els colors – artistes, arquitectes, dissenyadors gràfics o de joies, com nosaltres, que combinem pedres precioses –, som molt conscients de l’efecte que produeixen en les persones.

Les pedres precioses de Roosik & Co son naturals, brillants i ètiques

Els colors s’associen a les emocions i cada color produeix efectes diferents en cadascun de nosaltres. Fins i tot, aquestes sensacions són totalment contradictòries amb qui tenim al costat.

Per alguns, el verd pot resultar saludable, natural, relaxant, orgànic… I per a d’altres “verinós” o “inmadur”.

Anell peridot joieria Roosik & Co

Un blau pot ser el color de la simpatia, l’armonia i la fidelitat, o també pot resultar fred i distant.

Aiguamarina, diamants, topaci i or blanc

El rosa és delicat, dolç i encantador… O escandalós i cridaner? Depèn. Tot depèn dels ulls que el miren o del cor que els percep! Perquè color i sentiment van lligats de la mà.

Pedres de diferents colors

El color de les pedres precioses

Les pedres precioses de colors hereden les característiques psicològiques  i emocionals associades als seus tons.

¿Per què la fidelitat és blava?

Safirs blaus, topazis i aiguamarines.
Pedra aiguamarina i diamants en collar d'or de Roosik & Co

El colors canvien amb la distància. Si els mirem de ben a prop, els tons llueixen brillants i vius però, a mesura que s’allunyen, es “desfan” i es tornen blavosos a causa de les capes d’aire que els cobreixen. És per això, que el blau es relaciona amb el concepte de llunyania o distància, i és en la distància quan moltes vegades la fidelitat es posa a prova.

Joies en blau

No és estrany que el blau, associat a la fidelitat, tingui un protagonisme especial en els casaments. La tradició nupcial marca que tota núvia ha de dur alguna cosa blava en el seu dia.

Pedra preciosa

Quan el príncep Carles i lady Diana Spencer es van casar, Lady Di duia el blau en una cinta del cinturó, en el seu ram de núvia – amb petites flors blaves de verònica–  i en el seu anell de compromís amb un espectacular safir blau.

Aliança

El safir és una de les pedres precioses que simbolitzen la fidelitat! Fins i tot, hi ha una coneguda dita que diu que “en el dit de l’infidel, el safir perd la seva brillantor”.

El color de la maduresa i de l’amor sensual.

Or, safirs grocs i citrins.
Anell amb pedres precioses grogues i taronjes, zafirs i citrins

Molt sovint, el color groc és associat al color de l’or. A Alemanya, per exemple, les paraules Gelb (groc), Gold (or) i Glanz (brillantor) pertanyen a la mateixa família. Nomalment, quan una cosa és bella o valuosa, passa de ser groga a daurada: com els rajos de sol o com els cabells rossos de les nostres enamorades en els poemes  d’amor…

Pedra preciosa, citrí, groc i daurat, en talla oval, per al disseny de joies a Girona, fetes a mà, per Jordi Rosich

Les flors quan floreixen solen ser grogues. Si ens hi fixem, la majoria de les flors de primavera, com les mimoses, són d’aquest color.

Anell en or groc amb pedres precioses grogues

El groc se sol associar al color de la maduresa, ja que es relaciona amb el daurat: les espigues daurades, els fruits daurats o la tardor daurada. Si ens donen a escollir entre una fruita verda i una de groga, escollirem la groga si tenim desig de quelcom dolç… Potser per això també s’associa aquest color a l’amor madur, a la sexualitat i a la sensualitat.

El color de la natura, de la primavera i de la fertilitat.

Peridot, tsavorita, maragdes, turmalines.
Colgant original i de disseny amb forma ondejada i pedres precioses

Si penses en un color verd maragda, verd mar o el verd del mes de maig, segurament el verd és un color amb el que sents molta afinitat.

El fet de germinar i brotar sol associar-se al color verd i a la primavera. Per tant, tot el que signifiqui prosperar, desenvolupar-se i florir s’associarà a aquest color o aquesta estació de l’any: creixen els negocis i també la família.

Arracades dobles amb pedres precioses verdes, tsavorites i peridot, en or groc, fetes a mà

Es diu que quan un anglès està en plena forma està in the green, i és que aquest color té a veure amb tot allò que signifiqui estar sa.

Proveu de combinar el verd amb dos colors més: el color or i el vermell. L’or simbolitza la riquesa, el vermell l’amor i el verd la salut. Emetreu felicitat total allà o aneu si us vestiu o dueu joies d’aquests tons.

Tres ametistes verdres, gemmes, pedres precioses, d'un verd cristal·lí i natural

“El verd alegra la vista sense cansar-la” – Plini.

El color de la tendresa, l’encant, els confits i la creativitat.

Safirs roses, quars rosa i or rosa.
Pedra de zafir rosa en anell d'or rosa de Roosik & Co

N’hi ha que l’anomenen “el petit vermell”, però el rosa no és només el color que obtenim de combinar el blanc i el vermell, té la seva pròpia personalitat! De fet, hi ha emocions i sentiments positius que només podem expressar mitjançant aquest color.

Quars rosa pedra preciosa Roosik

El rosa és un color, però també és una flor i un nom propi: Rosa, Rosalia, Rosanna… És bonic pensar-hi un moment, oi?

Anell d'or groc amb pedres precioses roses

A Romeu i Julieta, de William Shakespeare, hi ha un fragment que diu: “I’m the very pink of courtesy” (sóc tan cortès com el color rosa). Això és degut a que al llarg de molts segles, el color rosa era el que expressava la cortesia i l’amabilitat.

Anell d'or rosa amb pedres precioses

També és un altre color associat als sentiments, la sensibilitat i al compromís… Pot ser per això, cada vegada més, a Roosik & Co ens trobem que els nuvis escullen aliances de casament en or rosa o anells de compromís d’aquest color d’or.

Mitja aliança en or rosa amb diamants

Tingueu en compte que el rosa combinat amb blanc, gris o platejat produeix un efecte de singularitat i refinament.

El color del luxe, dels diners i la felicitat.

Or.
Anells d'or blanc, or rosa, or groc amb diamants i colgants

Només un 1% de les dones i el 0% dels homes anomenen l’or quan se’ls hi pregunta pel seu color preferit, tot i ser el color més s’associat a la bellesa. Potser no pensem en l’or com un color com a tal i, per això, el trobem tan especial i únic. L’or no s’assembla a cap color i si pensem en “or” ens ve ràpid al cap el to d’aquest metall noble, pensem en les nostres joies, anells, penjolls o collarets, veritat?

L’or és sinònim de puresa. Tot i que amb l’or pur no es poden fer peces de joieria. És un metall noble molt tou i les joies d’or pur es ratllarien o es doblegarien. És per això que es fan els aliatges de l’or amb d’altres metalls com el pal·ladi, la plata i el coure.

 

A Roosik & Co ens fem el nostre propi aliatge de l’or al taller. Fem servir la plata i el coure per endurir-lo. A més, el coure aporta color a la peça (per exemple en el cas de l’or rosa). Per la seva banda, el paladi, un metall molt apreciat i valuós en joieria, el fem servir per donar una blancor molt bella i particular a l’or. És per aquest motiu que les peces de Roosik & Co en or blanc us solen agradar molt quan les veieu. Les trobeu més blanques, d’un blanc gris especial, i al costat dels diamants de triple excel·lència – que reflecteixen el 99% de la llum que hi entra – la peça es veu més elegant, fina i sofisticada.

El procés de creació dels anells de compromís de Jordi Rosich

L’or també s’associa a la fidelitat i a la perdurabilitat, perquè és capaç de resistir els àcids, els lleixius i, a més, no s’oxida.

Les aliances de casament són d’or pequè han de perdurar durant tota la vida en la vostra mà i, han de brillar, com el primer dia. L’or és símbol d’eternitat… I, a més, és el més reciclable de tots els materials reciclables! L’or sempre es recupera i mai perd el seu valor.

anell de compromis d'or blanc i diamants

Amistat, fidelitat, honradesa, confiança i permanència… L’or s’associa a les qualitats que s’aconsegueixen amb esforç al llarg dels anys. Recordeu que les “bodes” que es celebren al cap de 50 anys de matrimoni… són d’or!

 

El millor color del món és el que t’afavoreix – Coco Chanel

 

Pedres precioses

Colors, pedres precioses, emocions i sentiments… Us heu parat a pensar en quina gemma i color us sentiu més identificats?

Feu un cop d’ull aquí i inspireu-vos, desxifrareu quines són les vostres: JOIES AMB PEDRES PRECIOSES

Fins aviat!

* Bibliografia i dades: Psicologia del color de Eva Heller.