El Robí

  • de Arnau Sorribes
El Robí és una de les gemmes més importants. La seva raresa, duresa i, sobretot, el seu característic i sedós color vermell, fan d’aquesta gemma una de les més valuoses i apreciades. Són precisament les seves característiques cromàtiques les que li donen nom, ja que podem remuntar l’origen de la paraula al llatíRuber, que vol dir “Vermell”. Ja amb en el sànscrit de Mogok (Myanmar), una de les principals fonts de robís, se l’anomenava “Ratnaraj”, “Rei de les gemmes”. El seu intens color vermell fa que se'l vinculi a les persones passionals. Creus que pot ser la teva gemma especial?
 
 

"El vermell vibrant i brillant dels robins em van meravellar, per això vaig introduir-los en les col·leccions de joies més portables com l’Heptasik. Em fa feliç que tothom pugui lluir un Robí d’aquesta qualitat i bellesa en el seu dia a dia.”

 
 
Històricament ha estat vinculat sobretot amb el poder -i diuen que l’atrau!-. Per exemple, entre les classes més benestants de l’hinduisme, es creia que oferint un robí en ofrena al déu Krishna es garantia renéixer com a emperadors. Tot i les llegendes la seva principal característica segueix essent el seu intens color vermell, el qual evoca força i passió a aquells que el miren. Un color vermell que pot arribar a ser fluorescent depenent de la quantitat de crom que contingui el robí: augmentant la seva brillantor i reforçant la imatge clàssica que se'n tenia a l’antiguitat d’una gemma que guardava una flama presonera en el seu interior.
 
No és estrany que l'associació simbòlica més primària que coneixem del robí sigui amb la sang, és considerada la pedra de la vida mateixa -els guerrers birmans de Mogok, per exemple, se'ls incrustaven al cos per aconseguir protecció i poders-. És la pedra del mes de juliol i se la vincula amb poders materials -riqueses- i físics -energia juvenil-, una gemma d'extrems, que representa l'amor i la força, la passió i la fúria, la prohibició i el desig...
 
 

Cura de les joies

 
És una gemma que es considera de gran duresa, equivalent al diamant, molt adequada per a l'ús quotidià ja que aguanta bé els cops (9 en l'escala de Mohs). Tot i que suporta bé els productes químics, des de Roosik & Co recomanem l'ús d'aigua tèbia, sabó i d’un raspall suau o d’un mocador humit per a la seva neteja.
 
 

 

 

Etiquetat amb: GEMMES & DIAMANTS
Compartir:

Entrades més antigues Entrades més noves

American Express Apple Pay Bancontact Google Pay iDEAL Maestro Mastercard PayPal Shop Pay Visa
CA
CA